Physical chemistry and bromatological evaluation of four varieties of potato (Solamun spp.)

Descripción del Articulo

Were evaluated four native varieties of potato: yellow runtus (Solanum goniocalyx), huayro (Solanum chaucha), peruanita (Solanum goniocalyx Juz. & Bukasov) and huamantanga (Solanum tuberosum andigena), from the peruvian highlands, province of Huancayo, department of Junin. These potato varie...

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autores: Obregón, Antonio, Repo, Ritva
Formato: artículo
Fecha de Publicación:2013
Institución:Universidad Nacional Mayor de San Marcos
Repositorio:Revista UNMSM - Ciencia e Investigación
Lenguaje:español
OAI Identifier:oai:ojs.csi.unmsm:article/8634
Enlace del recurso:https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/farma/article/view/8634
Nivel de acceso:acceso abierto
Materia:Solanum spp
tuber
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spelling Physical chemistry and bromatological evaluation of four varieties of potato (Solamun spp.)Evaluación fisicoquímica y bromatológica de cuatro variedades nativas de papa (Solanum SPP.)Obregón, AntonioRepo, RitvaSolanum spptuberchemistry and bromatological evaluationSolanum spp.tubérculoevaluación químico bromatológicaWere evaluated four native varieties of potato: yellow runtus (Solanum goniocalyx), huayro (Solanum chaucha), peruanita (Solanum goniocalyx Juz. & Bukasov) and huamantanga (Solanum tuberosum andigena), from the peruvian highlands, province of Huancayo, department of Junin. These potato varieties had an average diameter greater than 30 mm, with rounded and elongated shapes, having yellow and reddish skin. The dry matter content was 22,98 to 31,80%, showing a direct relationship with the specific gravity and the starch content (17,50 to 26,20%). The high content of starch and dry matter found, classified them as high quality tubers culinary, being suitable for the manufacture of dried products fried products. The dry samples, in grams percent, showed: total protein 6,75 to 10,54; ethereal extract 0,22 to 0,35; ash 2,23 to 3,79; raw fiber from 1,48 to 2,33; carbohydrates from 84,01 to 87,89; reducing sugars from 1,50 to 1,80; total acidity from 0,13 to 0,28; caloric value from 380,20 to 382,86 Kcal. Vitamin C content was 7,85 to 16,19 mg%. pH varied from 6,30 to 6,90.Se evaluaron cuatro variedades nativas de papa: amarilla runtus (Solanum goniocalyx), huayro (Solanum chaucha), peruanita (Solanum goniocalyx Juz. & Bukasov) y huamantanga (Solanum tuberosum andigena), procedentes de la provincia de Huancayo, región Junín. Estas variedades presentaron diámetro promedio mayor a 30 mm, forma redondeada y alargada, piel amarilla y rojiza. El contenido de materia seca fue de 22,98 a 31,80%, presentando relación directa con la gravedad específica y el contenido de almidón, de 17,50 a 26,20%. Los altos contenidos de almidón y materia seca encontrados las clasifican como tubérculos de alta calidad culinaria, siendo adaptables para la fabricación de productos deshidratados o fritos. Las muestras secas, en gramos por ciento, presentaron: proteínas totales 6,75 a 10,54; extracto etéreo 0,22 a 0,35; ceniza 2,23 a 3,79; fibra cruda 1,48 a 2,33; carbohidratos 84,01 a 87,89; azúcares reductores 1,50 a 1,80; acidez total 0,13 a 0,28; valor calórico 380,20 a 382,86 Kcal. El contenido de vitamina C fue de 7,85 a 16,19 mg%. El pH varió de 6,30 a 6,90.Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Facultad de Farmacia y Bioquímica2013-06-17info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/farma/article/view/863410.15381/ci.v16i1.8634Ciencia e Investigación; Vol 16 No 1 (2013); 38-40Ciencia e Investigación; Vol. 16 Núm. 1 (2013); 38-401609-90441561-0861reponame:Revista UNMSM - Ciencia e Investigacióninstname:Universidad Nacional Mayor de San Marcosinstacron:UNMSMspahttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/farma/article/view/8634/7478Derechos de autor 2013 Antonio Obregón, Ritva Repohttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0info:eu-repo/semantics/openAccess2021-06-01T17:56:02Zmail@mail.com -
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Se evaluaron cuatro variedades nativas de papa: amarilla runtus (Solanum goniocalyx), huayro (Solanum chaucha), peruanita (Solanum goniocalyx Juz. & Bukasov) y huamantanga (Solanum tuberosum andigena), procedentes de la provincia de Huancayo, región Junín. Estas variedades presentaron diámetro promedio mayor a 30 mm, forma redondeada y alargada, piel amarilla y rojiza. El contenido de materia seca fue de 22,98 a 31,80%, presentando relación directa con la gravedad específica y el contenido de almidón, de 17,50 a 26,20%. Los altos contenidos de almidón y materia seca encontrados las clasifican como tubérculos de alta calidad culinaria, siendo adaptables para la fabricación de productos deshidratados o fritos. Las muestras secas, en gramos por ciento, presentaron: proteínas totales 6,75 a 10,54; extracto etéreo 0,22 a 0,35; ceniza 2,23 a 3,79; fibra cruda 1,48 a 2,33; carbohidratos 84,01 a 87,89; azúcares reductores 1,50 a 1,80; acidez total 0,13 a 0,28; valor calórico 380,20 a 382,86 Kcal. El contenido de vitamina C fue de 7,85 a 16,19 mg%. El pH varió de 6,30 a 6,90.
description Were evaluated four native varieties of potato: yellow runtus (Solanum goniocalyx), huayro (Solanum chaucha), peruanita (Solanum goniocalyx Juz. & Bukasov) and huamantanga (Solanum tuberosum andigena), from the peruvian highlands, province of Huancayo, department of Junin. These potato varieties had an average diameter greater than 30 mm, with rounded and elongated shapes, having yellow and reddish skin. The dry matter content was 22,98 to 31,80%, showing a direct relationship with the specific gravity and the starch content (17,50 to 26,20%). The high content of starch and dry matter found, classified them as high quality tubers culinary, being suitable for the manufacture of dried products fried products. The dry samples, in grams percent, showed: total protein 6,75 to 10,54; ethereal extract 0,22 to 0,35; ash 2,23 to 3,79; raw fiber from 1,48 to 2,33; carbohydrates from 84,01 to 87,89; reducing sugars from 1,50 to 1,80; total acidity from 0,13 to 0,28; caloric value from 380,20 to 382,86 Kcal. Vitamin C content was 7,85 to 16,19 mg%. pH varied from 6,30 to 6,90.
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